top of page

Infosessies voor ouders

Vorming

Ouders spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen en jongeren. Afhankelijk van de leeftijd zal de band tussen ouder en kind anders zijn. Veel ouders zien een gesprek over relaties en seksualiteit met hun kinderen wel zitten. Toch zijn ze onzeker. Hoe begin je hieraan? Wat kan je zeggen? Wanneer knoop ik een gesprek aan? En waarover? 

​

Let’s talk about sex
Een driedelige reeks infosessies voor ouders over hoe je open met je kind communiceert over verschillende topics rond relaties en seksualiteit. 

​

Met deze nieuwe reeks van 3 infosessies (duur: 2u/sessie ) wil het CGSO ouders informeren en mee ondersteunen in hun opvoedingstaak en meer bepaald wanneer het gaat over praten over onderwerpen zoals vriendschap, verliefdheid, gevoelens, puberteit, seksualiteit, -de gevaren van- online media, enz.


Het is niet altijd even makkelijk om deze onderwerpen, waar vaak nog een groot taboe op rust, openlijk met je kroost te bespreken. Vaak ervaren ouders èn kinderen een drempel om het gesprek aan te gaan. Wanneer doe je dit nu het best? Aan de ontbijttafel of tijdens een lange autorit? Welke informatie geef ik mijn kind op welke leeftijd? En moet ik het dan ook hebben over mijn eigen seksualiteit? De meeste ouders zijn wel bereid om met hun kind in dialoog te gaan over thema’s zoals relaties en seksualiteit, maar ze weten niet hoe. Erover zwijgen blijkt dan nog al te vaak de makkelijkste oplossing. 


Tijdens deze 3 infosessies (die allen op zich staan en dus ook elk apart een meerwaarde bieden ) gaan we met deze en veel meer vragen van ouders aan de slag. Op interactieve wijze bespreken we elk thema en maken we ruimte voor vragen vanuit het publiek. Na afloop hebben de deelnemers heel wat tools en handvatten meegekregen om de gesprekken over relaties en seksualiteit met hun kroost net iets vlotter te laten lopen dan voorheen.

​

Wat mag je verwachten?


Sessie 1 : Over bloemetjes en bijtjes, bloemkolen en ooievaars. 
Iedere ouder vindt het en vanzelfsprekendheid om zijn/haar kind van jongs af aan te leren hoe het zich moet gedragen in het verkeer. Aan het zebrapad moet je goed uitkijken voor je oversteekt en wanneer het licht op rood staat moet je stoppen. Maar wanneer het gaat over de sociale regels rond vriendschappen opbouwen, relaties aangaan, het eigen lichaam en dat van de ander leren kennen, emoties uiten, enz. dan blijkt dat heel wat moeilijker. In deze sessie informeren we ouders hoe ze, zelfs met heel jonge kinderen, dit gesprek kunnen aangaan. We geven advies over wat te vertellen op welke leeftijd en laten hen kennis maken met enkele leuke spellen om thuis het gesprek om gang te trekken, met zowel kleuters als tieners.

​

Sessie 2: Piratenmeisjes en prinsessenjongens
Al vanaf de geboorte komen ouders terecht in een blauwe/roze wereld. Overal om ons heen worden we geconfronteerd met beelden die ‘typisch’ mannelijk of vrouwelijk zijn en hierdoor gaan we vaak onbewust onze kinderen anders behandelen naargelang ze jongen of meisje zijn. Want meisjes houden van poppen en jongens van auto’s, toch ?


Gelukkig kan het ook anders en kunnen we met een genderbewuste opvoeding aan onze kinderen leren dat er meer mogelijkheden zijn dan wat de clichés ons voorschrijven. Hoe je dit in de praktijk best kunt aanpakken, dat kom je hier te weten d.m.v. praktische tips en doe-het-zelf- oefeningen.

​

Sessie 3 : Help ! Mijn kind kijkt porno.
We kunnen er niet omheen. We leven in een digitale wereld en onze kinderen zijn de eerste generatie die nooit een leven zonder internet en sociale media hebben gekend. Deze boeiende online wereld biedt heel wat mogelijkheden, maar er loeren ook af en toe gevaren om de hoek. Kinderen en jongeren zijn zich niet steeds bewust van die gevaren en als ouder ontbreekt ons soms de kennis om hen hierin op de goeie weg te helpen. In deze sessie laten we ouders de online leefwereld van hun kinderen ontdekken en wijzen we hen de aandachtspunten aan. We geven hen tips over hoe ze met hun kind in gesprek kunnen gaan over de gevaren van (sociale) media, maar geven hen bovenal tools om te focussen op de leuke dingen van het internet. Hoe kun je je kinderen leren welke websites betrouwbaar zijn of niet? Wie heeft toegang tot je foto’s of privégegevens? En hebben al die Instagrammers wel zo’n fijn bestaan als ze laten uitschijnen? Een praktische workshop over hoe je samen met je kinderen op een leuke en veilige manier de online leefwereld kunt verkennen.
 


Voor wie? 
Scholen, verenigingen en organisaties kunnen deze infosessies aanvragen. We beperken ons tot maximum 50 deelnemers per infosessie. 


Duur
Elke infosessie duurt 2u. 


Kostprijs
Elke infosessie kost € 200,00 (incl. BTW en gebruik voorlichtingsmateriaal). De vervoerskosten rekenen we afzonderlijk aan. 
Als je de volledige inforeeks boekt, dan geniet je van de voordeelprijs van € 500,00. 


Interesse  
Voor meer info kan je contact opnemen via het contactformulier of mailen naar Cindy (cindy@cgso.be).  
 

Aanvraag
Interesse in een vorming van het CGSO?
Vraag het aan via het contactformulier!

Je bericht werd verzonden!

ONTHAAL

Op afspraak (mail/tel)

Bij voorkeur op donderdag

16:00 u - 19:00 u

ADRES

Vormingscentrum CGSO

Koningin Elisabethlaan 92
8000 Brugge

​

info@cgso.be

TEL

050 33 69 70

LAAT JE HOREN

Je bericht werd verzonden!

VOLG ONS

  • w-facebook

 ©2021 CGSO vzw
 

bottom of page