top of page

Meneer, wat is een SOA?

T2T

Meneer, wat is een SOA?
Relationele en seksuele vorming in het secundair onderwijs

Wie dagelijks met jongeren werkt, weet dat het thema seksualiteit vroeg of laat naar boven komt, of dat nu spontaan gebeurt of bewust gepland is. Heel wat leerkrachten en begeleiders zijn ook gemotiveerd om deze gesprekken aan te gaan of om de vragen van jongeren zo correct mogelijk te beantwoorden. Maar wat is nu eigenlijk de juiste aanpak en waar vind je boeiend, ondersteunend materiaal? Wat als je zelf de antwoorden niet weet? Hoe zorg je ervoor dat het niet ongemakkelijk voelt om over seks te praten? En wat met die nieuwe eindtermen en ontwikkelingsdoelen?


Het CGSO leert je in deze workshop hoe je dergelijke gesprekken en lessen kunt aanpakken. We bespreken de aanbevolen leerlijnen, ontwikkelingsdoelen en eindtermen en op welke manier je deze kunt bereiken. 


Is er nog geen concrete visie rond RSV op jouw school? Of zijn jullie nog op zoek naar een structureel ingebouwd en opbouwend RSV-programma die mee groeit met de noden van de leerlingen? Dan vind je in deze workshop zeker heel wat antwoorden op je vragen. Daarnaast gaan we zelf aan de slag met zeer concrete methodieken. 


Wat mag je verwachten?

  • Je krijgt duidelijke leerlijnen aangereikt voor het opmaken van een aangepast RSV-programma

  • Je krijgt inzicht in het belang van taalgebruik, lichaamstaal en je houding als begeleider.

  • We bekijken een aantal vragen die jongeren zich vaak stellen en hoe je die kunt aanpakken.

  • Je maakt kennis met diverse methodieken en materialen om in de les te gebruiken.

  • Je wisselt kennis en ervaringen uit met collega’s en gaat samen actief op zoek naar methodes die voor jou onmiddellijk toepasbaar zijn.

  • We maken ruimte voor jouw praktijkvragen.

logo west-vlaanderen provincie
bottom of page